DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

 dsc_5548abcd.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.12.2013-Brt-

V pondělí před Silvestrem jsme se sešli k poslednímu létání. Dorazili jsme dopoledne a za slunného a teplého počasí jsme vytáhli Ryzáka a Broumováka. Až na Frantu byl náš plachťácký tým kompletní. Broumovák pod hrozbou velkých ran kladivem přestal stávkovat, i když jednou drobnější závadou nás přesto počastoval a tak vše frčelo jak po drátkách. Postupně jsme do slunka západu naskákali 36 startů, což je při jednom éru docela dost. I motoráci zavrčeli, takže na kopci bylo živo. Jirkovi přinesl Ježíšek krásného "ultralajta", tak jen co bude nějaký obrázek, vložím. Jirko blahopřejem k novému oři.  A když  jsem mluvil o západu slunce, tak ten předsilvestrovský byl opravdu kouzelný.Kdo ho neviděl z "našeho kopečku", neví o čem mluvím.

aknm.rajce.idnes.cz/Posledni_letani_2013_30.12.2013/

Po srovnání hangáru, ze kterého jednou velkou dodávkou odfrčel Straton směrem na Vimperk jsme se přidali k další partě, která už rozjela oslavu předsilvestra. Jídla a pití bylo dost, povídat také bylo o čem a když to rozjela čtyřčlenná kapela (Vašek, Jirka, Pepa, Bohouš?), nenašel se nikdo, kdo by se ke zpěvu nepřidal. Takhle pěkně jim to hrálo:

aknm.rajce.idnes.cz/30.12.2013_A_takle_jim_to_hralo/#VID_20131230_213902.jpg 

Děkujeme. Nechyběl ani ohňostroj v Tůčově podání. Pak už se začala hlásit únava po celém tom náročném dni a začali jsme se po částech trousit k domovům nebo do místních ubytovacích kapacit. Co říci na závěr? Já bych chtěl touto cestou poděkovat místním starousedlíkům za to, jak nás mezi sebe vlídně přijali a umožnili nám pokračovat v našem koníčku-letu bez motoru. Po několika ne moc vydařených sezónách i díky nim přišla zase jedna, na kterou se nedá zapomenout a já ji ve svém leteckém životě řadím k těm nejlepším. Do dalšího roku přeji všem pevné zdraví, k tomu trochu štěstí a zbytek, jak říká náš kamarád, si nakradem. Na další parádní letovou sezónu bez nehod a na vás se těší válečný dopisovatel Brt.  

img_20131230_153649aaa.jpg

29.12.2013-Brt-

Ahoj kluci a holky,
 

zítra, tj. v pondělí 30.12. se uskuteční asi poslední letošní létání. Na provoz se sejdeme v obvyklý dopolední čas. Odpoledne posedíme, pokecáme, dle zájmu a počtu dojedeme pro něco do udírny. Milan koupil pivo a pito. Něco malého k zakousnutí plus kanystr vody vezměte každý sebou. Já se dobrovolně hlásím jako strážce vily přes noc.
Tak tedy letu zdar!!!!

 

17.12.2013-Brt-

V sobotu odpoledne jsme udělali předposlední tečku za letošní sezónou, o té poslední ještě bude řeč. Shromáždili jsme se v poměrně hojném počtu v Leteckém klubu a co jiného jsme mohli dělat o Doletné, než že jsme diskutovali o létání a všem, co s létáním souvisí. O pohoštění se velmi pečlivě staral Milan Petráček. Přísun jídla a pití nikterak nevázl, někteří Tryskáči by k němu mohli jít do učení. :-)  A aby bylo veseleji, spustili kluci na kytary oblíbené písničky. Vydrželi jsme až do půlnoci, kdy celá akce skončila a největší vytrvalci se ještě přesunuli do vily, aby zde mohli v klidu umřít. Na Doletné padly ještě dva důležité termíny. Plachtaři se v případě příznivého počasí sejdou ke svému poslednímu provozu v neděli 29. 12., ostatní již tradičně 30.12. a společně oslavíme o den dříve Nový rok. Přeji všem klidné prožití adventního času a bohatého Ježíška.

aknm.rajce.idnes.cz/Doletna_14.12.2013/#DSC04445.jpg

 dsc04445.jpg

17.12.2013-Brt-

V sobotu 14.12. jsme si udělali brigádičku a znovu vyčistili a prořezali stezičku vedoucí lesem k Leteckému klubu. Nazvali jsme ji Stezka odvahy, protože hlavně cesta z klubu v noci bude jen pro odvážné. Ještě zbývá dodělat nájezd a urovnat plácek na parkoviště u závory a od další sezóny už se nám nebudou po areálu potulovat zbloudilí návštěvníci klubu. Fotky zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Stezka_odvahy_14.12.2013

stezka.jpg

8.12.2013-Brt-

Ukrutný živel Xaver se nevyhnul ani našemu letišti a tak sobota probíhala ve znamení úklidu po jeho řádění. Zrodil se někde v oblasti severního pólu, ale k nám se přiřítil ze směru od Nového Města a bezohledně ničil vše, co mu stálo v cestě. Náš pohotový fotograf ho zachytil právě ve chvíli, kdy nabíral sílu k dalšímu útoku (FOTO ZDE). Před úplnou apokalypsou nás naštěstí zachránilo spotřebování veškerého benzínu. Další fotografie ze stejného dne zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Likvidace_krovin_pokracuje_6.12.2013

img_20131207_113951.jpg

5.12.2013-Brt-

V sobotu 7.12. pokračujeme na čištění svahu. Stavbyvedoucí je nervózní, hoří nám termín.

5.12.2013-Brt-

Tak jsem si dovolil ten krásný dáreček od Mikuláše rozbalit.

Tady je:  dáreček 

Mikuláši děkujeme a slibujeme, že příští rok a i další roky budeme hodní a já už nebudu mluvit sprostě a budu si uklízet hračky, no fakt... 

mikulas-ff1.gif

29.11.2013-Brt-

V sobotu 23.11. pokračovaly práce s čištěním svahu od náletového porostu. Sám za sebe musím říct, že kdybych si mohl příště vybrat, zda být otrokem na galéře nebo čistit svah, zvítězila by určitě první možnost. Veslování na galéře je oproti tahání roští na svahu dovolená. Nejhorší ze všeho je, že vrchní velitel opět velí do zbraně, takže nabruste řetězy a kotouče, namasírujte lýtka a bicepsy a v sobotu 30.11. vzhůru do boje!!!  Výsledek práce už teď stojí za to. Nejen inspektoři a koroptvičky, ale hlavně my budeme spokojeni, protože práh dráhy 2.7 bude pěkně z dálky viditelný. Nějaké foto zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Galeje_na_svahu_23.11.2013

 

img_20131123_150956.jpg

25.11.2013-Brt-

Vážené dámy, vážení pánové, 

letošní rok se pomalu chýlí ke konci a s ním i letecké dění na Vysokově. Proto mi dovolte, abych vás jménem vedení klubu pozval na  

D O L E T N O U,

 

která se uskuteční 14. prosince v Leteckém klubu

začátek cca. v 15. hod.

připraveno točené PITO a PIVO + překvapení z udírny

ostatní občerstvení si doneseme sami ( jednohubky, chlebíčky, koláčky, ... prostě výtvory šikovných domácích kuchařů a kuchtiček )

k poslechu i k tanci nám zahrají místní borci ( banjo, kytara, vozembouch, ... však je znáte ) 

DŮLEŽITÉ : manželky, partnerky, kamarádky, (zkrátka drahé polovičky) vezměte s sebou, tímto jsou co nejsrdečněji zvány :-)

vstupenka - 10 litrů vody v kanystrech nebo pet láhvích 

 ​! ! !

Do 8. prosince mi prosím potvrďte vaši účast / neúčast kvůli zajištění občerstvení a připište, jestli budete pít pivo, pito, víno (červené/bílé).

Příspěvek na občerstvení vybereme na místě. 

Na  30. prosince ​se plánuje  "​P Ř E D S I L V E S T R​​"

podle počasí budeme v tento den i létat, podrobnosti domluvíme na doletné 

Mějte se hezky a těším se na vás,

--
PETR SEIBRT

 

20.11.2013-FF-

Neděli jsme zahájili intenzivní řežbou porostu bránícímu plnému využívání krátké dráhy a zůstala za námi slušná hromada dříví na spálení. 

V dosti náročném terénu na těžbu dřeva jsme vyčerpáním či z hladu skončili za poledne a měli za sebou asi jednu čtvrtinu odstraněného porostu.  Vysvitlo slunko a tak jsme vyslyšeli  hlasy, toužící po létání na navijáku a to asi byla chyba.  Hned na začátku totiž došlo v důsledku minulého nerovnoměrného ručního navíjení, k přetržení lana a přitom k ohnutí vodící tyče u Škodováka.  Po čtyřech startech jsme byli rychle zahaleni mlhou, takže další lety byly znemožněny. Navíc si naviják, zřejmě startér navijáku, postavil hlavu, ne a ne nastartovat.  Došlo zase k nejhoršímu, protože 1,5 délky lan bylo na ploše.  Většinou u bylo známo, jak se ruční navíjení dělá, takže do tmy bylo hotovo a naviják v hangáru.

Několik fotek z kácení, prasečího řádění, létání a navíjení:

aknm.rajce.net/Stripky_z_nedele_17.11.2013

 

dsc04372aaa.jpg

19.11.2013-Brt-

Už to bude rok, co se Áda vydal na svůj poslední let.   VZPOMÍNÁME !!!

 obr36.jpg

ada.png

12.11.2013-Brt-

Pár fotek z jednoho podzimního sobotního poletování od Honzy.

aknm.rajce.idnes.cz/Podzimni_poletovani_26.10.2013

12.11.2013-Brt-

Dlouho očekávaný kulturně poznávací zájezd na Moravu je za námi a myslím, že jsme si to užili. Historický autobus Albatros ovládaný zkušenou rukou řidiče Aleše nás v pořádku dovezl na místo určení. Ubytovali jsme se v nejníže položeném lyžařském centru v Evropě patřícímu tělovýchovné jednotě Němčičky. Kdo s kým bude spát bylo vyřešeno poměrně brzy a tak jsme po pár hltech slivovičky vyrazili do sklepa patřícímu bratrům Stávkovým. Přijetí bylo vlídné, přísun vzorků bílého i červeného vína nevázl. Dojem na nás určitě udělalo bílé s příchutí (pachutí) hluchavky. Pak už se začal ozývat žaludek, takže jsme se pomalu přesunuli ke stolu s různými pochutinami místního řezníka a pekaře. Po té pokračovalo ochutnávání archivních vín včetně vín portského typu. Protože jak tvrdí místní, víno dělá dobrou náladu (já to spíše přirovnávám výbornému bůčku) pustili jsme se zpočátku nesměle do zpěvu známých songů. Na kytaru nás celý večer neúnavně doprovázel Pepa Veska, což určitě přispělo k výborné atmosféře. Po několika hodinách popíjení, klábosení, zpěvu a občerstvování se postupně hlásil o slovo spánek, takže jsme se po částech trousili do postele. Někteří si mazaně dali pár šlofíčků přímo ve sklípku, aby pak vydrželi až do konce akce.

Ráno jsme se společně sešli na snídani, naložili zakoupené vzorky vín a vyrazili k domovu. Cesta ubíhala rychle a chvíli po poledni jsme byli doma.

Na závěr nezbývá než poděkovat vedoucímu zájezdu Tůčovi, řidiči Alešovi, bratrům Stávkovým, hudebníkovi Pepovi Veskovi a všem za prima výlet. Už se těšíme na další, tentokrát je v zaměřovači nějaký pivovar. Tak snad na přes rok.

http://aknm.rajce.idnes.cz/Sklipek_9.-10._11._2013

img_20131110_093642aaa.jpg

6.11.2013-Brt-

Informace pro účastníky sobotního zájezdu. Odjíždíme z Nového Města n. Met. v 11.30 hod. z areálu firmy ZBA, bývalý starý Stavostroj, viz. mapka. Více informací odešlo mailem. Prosím o předání informace p. Šobrovi a p. Veskovi, nemám na ně mail. V případě potřeby volejte vedoucího zájezdu TomášeTučka, 736 104 944. Hezký den.

 

vystrizek.png

 

4.11.2013-Brt-

Do členské sekce byly doplněny aktuální stavy závazků.

1.11.2013-Brt

Na vědomost se dává, že nová vlečná už je doma. Tak ať se dobře zabydlí a ať se ji u nás líbí. Takže "po hronovsku" SAMBÁÁÁÁÁÁÁÁÁ !!!                                                     

fotky zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Samba_je_doma_1.11.2013

dscf3716aaa.jpg

1.11.2013-Brt-

Ahoj kamarádi a kamarádky letišťáci, 

příští sobotu, tj. 9. 11., jedeme do sklípku. Zbývají ještě nějaká volná místa, takže kdo by měl ještě na poslední chvíli zájem, ať se ozve do neděle večer (3.11.)vedoucímu zájezdu Tůčovi na mail tucek.pilot@seznam.cz nebo na tel. 736 104 944.

Podrobnější informace na našem webu níže v aktualitách ze dne 12.9.2013. 

Přeji hezký víkend,  

Petr Seibrt

26.10.2013-Burdýšek-

Sobota přinesla krásné počasí a na kopci opět panoval čilý ruch. Plachtaři prověrtrávali Ryzáka na navijáku, motoroví piloti a rogalisté oblétávali blízké i daleké okolí, někdo navštívil spřátelené letiště Tři sudy v Trnově, kde se konalo tradiční zavírání nebe. Bohužel Broumovák dnes trucoval a nakonec při posledním lanu odmítl nastartovat. Velký dík patří všem, kteří se zúčastnili podvečerně-noční záchranné akce. Chlapci, ještě jednou díky, příště budeme ručně motat oba bubny, aby se dostalo na každého ;-)

PS. Meteostanice již komplet v  počítačové cestine a nyní lze přepínat mezi jednotlivými  výstupy přímo odkazy ve stránce. Honzo díky

25.10.2013-Brt-

Vážení příznivci tichého letu. Mám pro vás pouze pár minut starou informaci. Zítra, tj. v sobotu 26.10. se nad vysokovským letištěm a následně i na něm objeví kluzák  zvaný "BEJBINA".

Tak jen co zmizí mlha, přijde se na tento krásný historický kousek létajícího nábytku podívat.

Více informací u Tomáše Tučka. 

22.10.2013-Brt-

Další fotky ohradníku od Jardy zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Ohradnik_15.10.2103

20.10.2013-ohradnik_002.jpg

 

 16.10.2013-Brt-

Ahoj fšichni.

Od vrchního velitele jsem obdržel zprávu, že elektrický ohradník, bránící naše letiště proti imperialistickým záškodníkům a také proti divočákům, byl dnešního dne uveden do provozu. Existují pouze dvě možnosti, jak ho překonat. První je ve stylu "vyděržaj pioněr", druhá, méně zábavná, je vypnutí v Céčku. 

Video z prvního ostrého testu zde:

http://www.youtube.com/watch?v=jEXYxxTDt2o 

20.10.2013-ohradnik_007.jpg

15.10.2013 -MIK-
Zdarec vespolek,
na kopec je potřeba docela rychle postavit elektrický ohradník proti divočákům. Bylo to naplánováno s dokončením na dnes - v úterý - ale bohužel... dnes to nedopadlo.
Tož pokud můžete zítra  - ve středu 16.10. odpoledne na 15. hodku dojeďte.  Jedná se o napíchání kolíků a natažení kabílků..  cca 2 kiláčky pochodového cvičení. Udělejte něco pro své zdraví... !! Všechno ostatní je připraveno

10.10.2013-Brt- 

Ahoj kamarádi a kamarádky, 

"pod palbou kritiky, silným nátlakem a stoupajícím přílivem výhružek" některých z vás :-) jsem se rozhodl dodělat započatou práci na našem webu, konkrétně fotogalerii letadel. Přestože můj dvorní fotograf dostal "zakázku" na foto všech letadel už v květnu, urgován byl v srpnu, zatím jsem žádné foto neobdržel, což mně od něho dost mrzí. 

Proto  bych vás rád poprosil,  abyste mi do mailu poslali nějaké hezké a kvalitní fotky vašich létajících miláčků. Ideálně nějaké foto zvenčí, zepředu, zboku, vnitřek, za letu.  K tomu technický popis. Imatrikulace, typ letadla, výrobce, datum výroby, údaje o motoru, min. a max. rychlost plus třeba nějakou "pikantnost" vztahující se k vašemu éru, která se nechá zveřejnit. Dále pak kdo je páníček letadla.Já to setřídím a zaškatulkuji do příslušných kolonek na hlavní stránce našeho webu. 

Kdyby vás ještě něco napadlo, připište cokoliv. I kritiku snesu, ale radši mně jen chvalte :-)Předem děkuji a těším se na příspěvky.

Hezký den,
PETR SEIBRT

6.10.2013 -DŠ-

 Sobota ve znamení Ryzáka, Škodováka a Broumováka.  Po delší přestávce jsme provětrali Ryzáka na navijáku. Každý jsme si dali několik startů při kterých jsme se pokoušeli využít zdejší větrem nafukovaný svážek - foto viz 

aknm.rajce.idnes.cz/5.10.2013

rdddddddd.jpg

5.10.2013-Mik-

A chlapi nelenili - vytáhli Ryzáka, natáhli lana a kochali se. A to docela hodně minut........

lacmik.rajce.idnes.cz/Sobota_s_Ryzakem/

lacmik.rajce.idnes.cz/Pro_Rajce/#Ryzak_1.jpg

1.10.2013 -FF-

V nevelké partě jsme se sešli k úklidu odpadu po rekonstrukci střechy hangáru a  v budoucnu ještě použitelnou krytinu oduline jsme uskladnili. Pak byl esteticky upraven převis střechy - viz foto

aknm.rajce.idnes.cz/1.10.2013 

 dscf7045.jpg

1.10.2013-Brt- 

Protože jsme kvůli zábavě při tůningu střechy hangáru úplně zapomněli na létání, zorganizujeme si v sobotu 5.10. navijákový provoz a každý dáme pár skoků. Musíme mimo jiné trénovat na "přesnost přistání", aby nám nejvyšší mety nevyfoukli ultralajťáci  :-)

Sraz v 9.00 hod. Omluvenky se nepřijímají.

Brt

30.9.2013-Mik-

Zdarec,
oprava střechy byla svižně dokončena i když v dost nevlídném počasí. Díky všem za ruku k dílu přiloženou  :-) .

Z demontované šablony krytiny oduline  budou dále použity pro potřeby klubu  - hlavně  šedé a i ty málo poškozené..

Proto svol
áváme na zítra 1.10.  na 15. hod
ku  brigádu na úklid všeho okolo hangáru.

Více info u Milana a Tomáše.

Pěkný den, Jarda  Lacmik

dsc00560.jpg

30.9.2013-Mik-

Cau, ještě doposílám pár fotek, jak vypadala střecha před tím, než jste nastartili na finále..  a taky jaký mistrný zámotek se dal udělat z UL a větroňů v horním hangáru. Poslední fotky už jsou ze sobotního dopo, kdy na střeše už pro focení byla vlastně  jen nuda....   :-D   a pod novou střechou se generálně uklízelo a rovnalo fšechno....       Jarda


aknm.rajce.idnes.cz/Oprava_strechy-finale_od_Jardy_Lacmika_28.9.2013

27.9.2013 -FF-

Oprava střechy hangáru, po usilovné celotýdenní pracovní činnosti mnoha brigádníků a navzdory nepříznivému počasí, dospěla do poslední etapy.  Dnes v pátek 27.9.2013 proběhla poslední etapa už za pěkného slunečného počasí. Poslední údery kladiva, poslední zvuky vrtačky a  poslední balík lepenky.  Naposledy plameny hořáků roztavily asfalt krytiny a stavbyvedoucí Tomáš s uspokojením přišlápl její rozpálené okraje.  Vše orlím zrakem přehlédl generální ředitel stavby a zásobovač Milan. Při západu slunce jsme pak pořídili závěrečné foto.
Díky všem!
Několik fotek z finále:

http://aknm.rajce.net/27.9.2013_finale_opravy_strechy

dscf7039.jpg

22.9.2013-Brt-

A zde krátký soutěžní kvíz vztahující se ke dnešní brigádě. Kdo z krátkého videa uhodne, která osoba dělá stavbyvedoucího, ať napíše svoji odpověď na mail: pilot.tucek@seznam.cz. Správné odpovědi budou slosovány a výherce bude moci za odměnu vynosit na střechu zbylé rule lepenky. Tímto zároveň děkujeme Petrovi za přistavení vysokozdvižné plošiny. Video zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Poznas_stavbyvedouciho_22.9.2013#MAH00516.jpg

22.9.2013-Brt-

V neděli se pokračovalo na střeše ještě v rychlejším tempu, neboť nebylo potřeba rozdělovat úkoly. Každý se uchopil "toho svého" a po obědě byla půlka střechy hotová. Pár fotek a videí přidáno do sobotní složky, nové foto z neděle zde.aknm.rajce.idnes.cz/Oprava_strechy_nedele_22.9.2013/

a zde:

koutj.rajce.idnes.cz/strecha_nedele_2013-09-22

21.9.2013-Brt-

Oprava střechy starého hangáru jede na plné obrátky. Brigádníků mnógo, práce jde hezky od ruky, radost pohledět. Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Oprava_strechy_21.9.2013

img_20130921_104244aaa.jpg

14.9.2013-Brt-

Počasí nepřeje, soutěž v přesnosti přistání pro dnešek zrušena  , ale do konce sezóny určitě proběhne!!!

Těšíme se na vyhlášení výsledků VÚTMH 2013 v 15.hod. v Leteckém klubu U vrtule.

12.9.2013-Brt- 

Ahoj kamarádi a kamarádky letišťáci,

jak už avizoval Jarda Lačmík, chystáme zájezd do vinného sklípku v krásné vinařské vesničce Němčičky, okres Břeclav, Velkopavlovická vinařská podoblast.

  • Termín vychází na sobotu a neděli 9. a 10. listopadu t.r.
  • Tam i zpět pojedeme krásným výletním autobusem Karosa ŠD 11 Albatros (dnes už veterán) poskytnutým od Kuby Bahníka.
  • Ubytování se snídaní zajištěno v penzionu Na koupališti, 200 m od sklípku.
  • Odjezd v sobotu dopoledne z letiště na Vysokově, návrat v neděli odpoledne tamtéž. Přesný itinerář doladíme.
  • Cestou zastávka na oběd případně nějaká krátká kultura.

Program ve sklípku:

  • lahodné přivítání
  • řízená degustace 10 sudových vín
  • řízená degustace 8 víceletých a archivních vín
  • prohlídka technologie výroby a sklepního hospodářství s odborným výkladem
  • neomezená konzumace sudových vín dle vašeho výběru a nabídky, volná zábava
  • něco na zakousnutí (obložené mísy - uzeniny, sýr, zabijačkové mísy, pečené vepřové maso, škvarková a sýrová pomazánka, pečivo, okurky, papričky, hořčice, křeník)
  • moučník - štrůdl
  • moravský stůl - jídlo je podáváno formou bufetu 

Cena cca. 1.300,- na osobu

(doprava cca. 450,- /ubytování cca. 350,-/ sklípek cca.500,-)

Sklípek:               http://www.vinostavek.cz/

Ubytování:           http://www.sportnemcicky.cz/content/ubytov%C3%A1n%C3%AD

Autobus ŠD 11:  http://www.sx2.ic.cz/ 

Důležité!!!!!!

Protože nám majitel drží rezervaci na sklípek, musíme mu nejpozději v pondělí 16.9.  zavolat, zda přijedeme a v jakém počtu. Proto prosím do neděle 15.9. nahlašte svoji závaznou účast vedoucímu zájezdu Tomáši "Tučňákovi" Tučkovi na tel. 736 104 944 nebo na mail tucek.pilot@seznam.cz 

 Pánové pozvěte své drahé a lepší polovičky, ještě než začne předvánoční shon, dámy to samé obráceně a věřím, že se v hojném počtu vydáme směr Morava a pěkně si to užijeme.

Krásný večer, Petr Seibrt

foto z minulého roku:aknm.rajce.idnes.cz/Morava/#

vino.jpg

11.9.2013-Brt-

Ahoj kamarádi a kamarádky,

tuto sobotu 14. 9. budeme létat a soutěžit v přesnosti přistání. Plachtaři budou létat na Ryzákovi z navijáku se "sejfty pilotem", kdo má vrtuli, tak ve svém stroji s kýmkoliv.

Začít chceme v 9.00 hod. a skončit nejdéle v 15.00 hod., kvůli vyhlášení výsledků soutěže VÚTMH 2013.Kdo se nejlépe trefí do vymezeného "deku", sklidí potlesk a obdiv přihlížejících a zároveň obdrží "flašku" s nějakým dobrým obsahem. Nalaďte formu a své stroje a přijďte si na kopec užít legrace :-)

V případě nepřízně počasí se akce odkládá na neurčito.

11.9.2013-MIK-

Zdarec vespolek,
 
nastala chvíle, kdy je potřeba provést výměnu krytiny  na spodním hangáru. Proto v příštím týdnu bude nutná brigáda a to každý den - čtvrtkem  19.9.  počínaje. Ve čtvrtek už od 14 hodin... brigády budou i v pátek a sobotu. Snad vyjde i počasí..                  
 
Pěkný večer, Jarda   Lacmik

9.9.2013-FF-

V sobotu, za velmi příznivého počasí, jsme se na kolech vydali po
cyklostezce z Poděbrad do Nymburka a zpět. Zúčastnili se téměř všichni
plachtaři z Vysokova, většinou v doprovodu svých manželek nebo dětí i
spřízněné duše z AK Nové Město.

Při vzpomínce na zesnulého Orla Ádu jsme pod vedením jeho dcery Martiny projeli trasu, kterou nám ještě Áda stačil naplánovat. Fyzicky ne příliš náročná jízda nám dovolila se kochat krásnou přírodou kolem Labe, shlédli jsme i atrakce na Labi a ochutnali zdarma nabízené pivko. Závěrem jsme navštívili paní Nývltovou,která nás bohatě pohostila. Podávala se káva, mátový čaj, zmrzlina a hlavně vynikající koláčky. Díky za vše! Na oplátku jsme pani Nývltovou pozvali na návštěvu kopce.
Byla to zdařilá akce a už se těšíme na příští ročník.
Fotky z cyklovýletu:

aknm.rajce.idnes.cz/7.09.2013_Po_stopach_Orla_Ady/

dscf6802aaa.jpg

5.9.2013-Brt-

Pro účastníky sobotního zájezdu.Tak jak jste mi psali, každý má dopravu do Poděbrad zajištěnou. Počasí zařízeno. Sraz v 10.30 hod. viz. obrázek, parkování poblíž možné. Cestou žádné pivo a klobásy, neboť tyto pochutiny na nás budou čekat doma na Vysokově. Kdo nemůže na kola, ať přijde večer na kopec na pívo. Takže namažte řetězy a nafoukněte kola. Těším se. Howg!!!

 

mapyaaa.jpg

 29.8.2013-Brt-

Pěkné video z letošního Vysokovského dne techniky od Jardy Lačmíka youtu.be/kNTHxYr-Ox4

28.8.2013-Brt-

CYKLOVÝLET  OREL  ÁDA

Ahoj kamarádi a kamarádky, 

k uctění památky našeho kamaráda "Orla" Ády plánujeme na sobotu 7. září 2013 cyklovýlet do Poděbrad. Chceme projet místa, která nám Orel Áda už nestačil ukázat. Trasa povede podél Labe směr Nymburk a zpátky, nic náročného. Také projdeme lázně a navštívíme paní Nývltovou. Je zajištěna půvabná průvodkyně Martina V., která nás povede po trase.

Doprava vlastními auty. Pro ty, kdo nemají nosiče na kola jde zařídit, aby se vzal penál na větroně a naložily se do něho bicykly. Odjezd z Vysokova v 8.00 hod., start v Poděbradech v 10.30 hod., předpokládaný návrat na Vysokov v 18.00 hod. Doma na kopci pak vypijeme nějaké pivko a hodíme něco do udírny.

Věřím, že i nesportovci překonají averzi ke kolům, nabereme všechny rodinné příslušníky příp. někoho cestou a v hojném počtu ohromíme Poděbrady. 

Kvůli dopravě mi prosím co nejdříve napište, seibrt@seznam.cz,  kdo pojedete, příp. kdo má auto s nosičem na kola, kdo má volno v autě, kdo nemá kolo a chce jet či kdo má kolo a nemá ho kam naložit. Kdo je připraven, není překvapen :-)

V případě nepřízně počasí akci přesuneme na 21.9.2013.

Těším se na vás a na pěkný výlet, 

Brtdsc02150.jpg

26.8.2013-MIK-

SOBOTA NA KOPCI

Letošní Vysokovský kopec techniky, pořádaný na letišti u Vysokova Aeroklubem Náchod, byl snad jeden z nejzdařilejších. Tyto řádky jsou jen moje soukromé dojmy. Letos to skutečně bylo více o létání než minulé roky. A létání je to o čem tato akce má být na prvním místě. Počasí bylo slunečné, dostatečně teplé, jen trochu větrnější… Z technických exponátů mě určitě nadchl suprový Ford 1907, ale i Pragovka, Aerovky, Jaguáry !! a mnoho a mnoho dalších… v motocyklech také spousta unikátních kousků. Chlapi dejte si nás do kalendáře a jste i za rok vítáni.. V horním hangáru byly expozice, které braly za srdce milovníky vláčků, merkurových stavebnic --- a dalších modelových aktivit dětí i dospělých. Pojišťovna před hangárem dělala na trenažéru pro nedočkavé řidiče modelové výkruty z bouraček .. ale bez škody na majetku a zranění. Velice užitečná aktivita !!
Miniaturní mašinka vozila dětičky celé odpoledne sem a tam . Prima nápad.
Elekrokola --- palec nahoru- stále zajímavější !! Snad si na stará kolena taky jedno koupím.. :-)
V závěru jsem mrkal na profesionalitu záchranářů při silničním karambolu, kdy je potřeba vyprostit člověka z havarovaného auta. Jsou to borci!!!
A borcem byl i moderátor celé akce Lukáš Černý. Jeho nasazení při přípravě a zasvěcené doprovodné slovo nemělo chybu, mělo šarm a vtip a hlavně je pilotem a věděl o čem komentuje.
Luky bylo to super a za rok bude repete s muzikou???
Ale k aero části…
Počasí pro ultalighty nebylo úplně super… foukal východní až severovýchodní vítr okolo 5 metrů/sec – nárazy 9 m/sec. i více. Přilétající ultalighty sedaly na dráhu 31 a tento vítr měli ze zadního pravoboku. Pro mnohé z toho byl dost silný adrenalin… a přistání měli někdy velmi dlouhé a někteří i dramatické. A po přistání mnozí nešetřili invektivami . V Databázi máme uvedenou i druhou dráhu 09-27 / 350 m/. Této dráze říkáme krátká… ale v těchto podmínkách ji využili jen ti, kteří chtěli přistát proti větru…. většina našich pilotů, Andula po výsadku… i Láďa Ábel s rychlým JAKem.. a samozřejmě i ti co nebyli na radiu .
V úvodních ukázkách pěkně zalítali Ing. Jarda Špetla s Tomášem Tučkem ve dvojici a následovaly ukázky velice pěkných a moderních ultralightů………. Potom následovalo tisícikoňové brumendo Anduly / AN2 / , které přiletělo s jaroměřskými paragány a jejich výsadek a krásné mánevry s padáky byly opravdu na vysoké sportovní úrovni.
Docela mile překvapil přílet Robinsonů a plno létání měla i Cesna .
Velkou show udělal Láďa Ábel a jeho přílet s JAKem. Byla to bomba. Skutečné krásné a kamarádské vystoupení !! Láďo díky!!! Já si jen při tom připoměl tvoje loňské lítání s Tulákem, to byla taky pastva pro oči. Vy trutnováci za to prostě umíte vzít…
A kromě Jaka to byli i modeláři, kteří sklízeli mohutný zájem publika. Akrobacie super, velké filmové modely super !! Palubní kulomet pálil o 106. A brilantní pilotáž…. Okolo modelářské „manéže“ bylo stále plno…
Nejen pro mě, ale i pro Aeroklub, jsou novou kapitolou plachtaři, kteří sem přenesli svoje hnízdo z Nového Města n. M. Jejich provoz velice oživil náš vzdušný prostor a už nyní mají za sebou skvělé výkony. Asi to mají tady k termice blíž . Ani na naší letecké akci tuto sobotu nezaháleli…. A jejich vystoupení se mě velmi líbilo. Starty na navijáku z takovéto blízkosti se dají vidět málokdy a pro diváky byly atraktivní. A Tůča prosvištěl nad hlavami s brusem. Rovněž start větroně v aerovleku mnozí viděli poprvé. A defilé s navijákem Broumovákem…. To byl bonbónek.
K pohodovému odpoledni určitě patřilo i příjemné posezení ve stínu u našeho stylového leteckého klubu U Vrtule a i jinde. Fronty na gáblík a pitíčko byly minimální.. Naše udírnička čoudila celý den a klobásky neměly chybu…….a guláš taky ne.
Tak jsem napsal několik vět o tom jak jsem to viděl… snad mě někdo poopraví či doplní.. J.
PS: jak mě sdělil Franta F. tak ještě nestíhá třídit nadílku od fotokulometčíků, ale maká na tom. Fotky tedy budou a i nějaké další pěkné video také.

Foto:

aknm.rajce.idnes.cz/Kopec_techniky_24.8.2013

Video:

www.youtube.com/watch

dsc_9937aaa.jpg

20.8.2013-Brt-

V neděli proběhla v Leteckém klubu členská schůze, kde jsme se od vedení klubu dozvěděli informace o chodu aeroklubu, byli přijati noví členové / děkujeme :-) / a hlavně byly předány pokyny k nadcházejícímu "Vysokovskému dni techniky". Pár fotek zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Clenska_schuze_18.8.2013/

img_20130818_093600.jpg

 16.8.2013 -Burdýšek-

Včera nám Termoska poslal počasí roku. Po lehkém týdenním tréningu jsme se rozhodli uskutečnit plán, který vznikl již při nákupu Ryzáka - pokořit s naším plátěným brusem trať Východočeské univerzální třístovky Martina Horáčka. Bohužel Zaibrtu zaměstnalo zvelebování domácnosti do ranních hodin, proto se mi ho podařilo probudit až před devátou hodinou. Protože Tůča spěchá vlekat do Hronova, jsme rázem v pěkném časovém presu a příprava k letu je značně hektická. Do půjčeného loggeru horko těžko vkládáme trať, Vašek nám podrží křídlo a už nás Tůča táhne k prvním chmurkám nad Končinami. Je brzy, proto se vypínáme vysoko, ale stoupání pod základnou již funguje. Dobíráme mrak a míříme zpět k Vysokovu k výchozímu bodu trati. Po průletu cylindrem se pomalu suneme k Orličkám. Na hlavním hřebenu již stoupání zesiluje a nás dojíždí první brus, který nám označkuje stoupání před námi. Díra v Zemské bráně se tentokrát nekoná a tak se suneme po mracích k prvnímu otočnému bodu ULANS. Zpátky se tlačíme více na Suchý vrch a nástup zpět na Orličky je paráda, stejně jako jízda po nich, kde drtíme závodníky HOP2013 ;-). Tohle rameno je rychlé, bohužel dálnice končí za Borem a za Broumovem je v Polsku vidět pěkný rozpad. OB UBROU nás stojí dost výšky, kterou pak obtížně získáváme v rozpadu na stěnách. Nejkratší trasa "zadem" je zastíněná, naopak z Hronova po dvorském svahu je vidět pěkná řádka, ke které se ale musíme dostat. Stoupání pod minichmurkami nad basou a nad Rtyní je slabota, která nás stojí čas, proto se nakonec rozhodujeme pro riskantní přeskok k megamraku západně od České Skalice. Tahle rozhodnutí nikdy nejsou snadná, protože klouzák 1:26 chyby neodpouští. Mrak nás nakonec vytáhne, ale stoupání končí hluboko pod základnou. Hlavní cíl je ale splněn - dostali jsme se pod řadu. Suneme se pod řadou k západu a pozorujem znovu orlíky z Hronova, tentokrát letící proti nám. Stoupáky se nakonec dostaví, optimizmus také a nádherné mraky nás znovu vezou vysoko až k Lomnici. K poslednímu OB UTURN musíme vzít pár chmurek, které nás znovu trochu zdrží, ale zpátky je to nakonec jízda až domů. Tůča v rádiu má radost, že pro nás nemusí do horoucích pekel s vlekem bez značky, jak nám vyhrožoval před startem a davy na letišti po přistání nádherně šílí. Bohužel, jak to tak bývá, po stažení logu zjišťujeme, že naše deklarace má o VBT zcela jiné představy, takže celý let je bez odletu za 0 bodů. Ale stejně nám to ergonomické peklo za tehle výkon stálo a kdyby jsme to letos vyhráli, museli by po loňském výtěství Kuncáků na DouBanju majitelé plastových superstrojů třeba vyměnit strojový park a nebo by mohli na toto nádhernou trať zanevřít. Tak třeba příště, hned jak si pořídíme gumová záda.

Foto z letu zde:

aknm.rajce.idnes.cz/Trikilo_s_Ryzakem_15.8.2013/

dsc00131.jpg

15.8. - Brt-

Pár fotek z nedělního letu s Ryzákem. Snažili jsme se dobýt první otočný bod Jilemnici, ale díky velkému rozpadu a zastínění vysokou oblačností jsme nakonec bojovali o návrat domů. To se nakonec pod zataženou oblohou podařilo a řadíme to k velkému úspěchu, neboť velké množství Orlíků startujících z Hronova posedalo ve Vrchlabí a Trutnově.

aknm.rajce.idnes.cz/Trening_na_Ryzakovi_11.8.2013/

img_20130811_164240.jpg

14.8.2013   -FF-

Tomáš T. se letos zúčastnil Ranského poháru jako vlekař a stihl i fotografovat.. Zde je odkaz:

aknm.rajce.idnes.cz/Rana_2013 

12.8.2013 -Burdýšek-

Výstupy z naší meteostanice zprovozněny v sekci Počasí. Bohužel publikování výsledků stále naráží na technické možnosti našeho webového redakčního systému. Honzovi Vebersíkovi patří velké díky za pomoc s rozjetím sw na Linuxové Malině.  K dokonalosti už zbývá jen vyměnit baterky ve větročtu.

6.8.2013 -Jarda Lacmik-

Pozvánka na členskou schůzi

termín je stanoven na neděli 18.8. od 9 hodin v klubovně U Vrtule.
Hlavním programem bude příprava naší klubové letecké akce 24.8. a samozřejmě zajímavá zpráva o činnosti, hospodaření, přijímání nových členů a debata o všem :-) .

Kdo se nemůže zúčastnit jak schůze, nebo 24.8. na akci, pošlete zprávu, aby se rozpis prací napsal bez omluveného člena. Díky za pochopení. 
V zápise ze schůze bude uvedeno, kdo jakou činnost bude mít.

6.8.2013-Brt-

Máme pro vás nabídku na horké letní dny.

Prodáme zánovní, velice úsporné, spolehlivé a ekologické chlazení piva, viz. foto níže. K vidění u nás na letišti. Tento dokonalý systém je k dispozici za velice solidní cenu a pouze komplet, ne po částech.

img_20130719_141425.jpg

29.7.2013 -Lačmik-

Slet mixerů na kopci a řídící letového provozu v láku...

aknm.rajce.idnes.cz/Slet_mixeru/

28.7.2013 -FF-

Ahoj,
dal jsem na Rajče pár fotek, ale nezachytil jsem celé dění. Možná má
něco Honza V., ale ten fotky tají. http://aknm.rajce.net/To_je_vedro
Přítomni:
Burdýšek, Nutil, Kopta, Vebersík, Šimek, Filip a návštěva Kotes.
Odvedené práce: oprava a doladění sekacího zařízení u Broumováka, oprava brzdy u Ryzáka, úklid záchodu, úklid vily.
Kumuly nebyly, Zephýr nebyl a na naviják nás v tom vedru bylo málo,
takže jsme využili příjemnou vodu v bazénu ke zchlazení. Ale někteří
závodníci se rouhali když prohlášovali, že je to snad lepší než létání.
Něco s tím udělejte!!!

dsc04223.jpg

26.7.-Brt-

Prozatím pár fotek z Mega akce najdete zde :

aknm.rajce.idnes.cz/Krest_na_Vysokove

 dsc04132.jpg

26.7.,-Brt-

kopta-mensi.jpg

Tuto fotku nám poslali čtenáři Lidových novin.

17.7.2013-Brt-

Vydařená středa. Ulétnuto 6 přeletů, z toho jeden stříbrný (Honza Vebersik) a taky první 50 a zároveň 100 (David Štol). Franta Filip a já jsme dali každý deklarovanou stovku, já jsem si ji pro velký úspěch obletěl dvakrát. Michal Nutil s Mírou Koptou 181 km. Je to moc pěkné kouknout se do výsledků Celostátní plachtařské soutěže a přečíst si, že existuje aeroklub Náchod a že se tam výkonostně plachtí. Zatím pouze 48 místo z celkem 74 aeroklubů, ale až natáhneme pravítka, trochu zrychlíme a nasadíme další závodní piloty, tak ještě poskočíme vzhůru pořadím. Děkuji všem za pohodovou středu a hlavně Tůčovi za servis. V pátek na viděnou.

dsc04102.jpg

15.7.13 -Burdýšek-

Dnes jsme dostali velmi milý email od paní Marty Nývltové, manželky našeho zesnulého kamaráda Ády Nývlta. Moc děkujeme a zasíláme pozdrav do Poděbrad. Protože jsme s Ádou vloni nestihli prozkoumat všechny krásy Polabí, předběžně stanovuji termín vzpomínkového cyklovýletu na neděli 29. září 2013.

Protože se nám všechny oslavné akce již příliš nakupili, dovolujeme si pozvat všechny členy AK a příznivce Vysokovského plachtění tento pátek, 19.7. na malou oslavu s trochou zlatavého moku a něco dobrot z grilu. Těšíme se na Vás

8.7.13 -Burdýšek-

bazen.jpg

Prodloužený víkend 5-7.7 nám přinesl spoustu nových zážitků. V pátek se skupinka plachtařů věnovala svým novým přírůstkům - navijáku Herkules III, pojmenovaném Broumovák a Škůdce 120, ze které bude vytvořeno onrunway multifunction airfield vehicle pro přímou podporu navijákového provozu (krycí jméno Škodovák). Broumovák dostal zbrusu nová lana a poodhalil něco z tajů svých ocelových útrob, krytých důmyslně vydesignovanou laminátovou kapotáží.   

Video:   aknm.rajce.idnes.cz/Broumovak

Foto:   http://aknm.rajce.net/7.7.2013_-_nedele_na_kopci

V sobotu Broumovák dokázal, že vyladěný motor Tatra si s Ryzákem snadno poradí a tak byly zcela zapomenuty rádobyvtipné poznámky o tančíku poručíka Grubera. Inspektor Joska Semerák, který na seznamovací seanci dohlížel pak znovu dokázal, že zraje jako víno. Pod vedením jeho železné tlapy Ryzák ve složité meteo situaci jasně dokazoval, kdo je na kopci pánem, a spolehlivě fungoval jako maják pro všechny krachující zoufalce probíhajícího Safari poháru. V neděli nám Termoska konečně nadělil trochu slušnější počasí, takže většina našich plastových a dřevěných miláčků byla vystřelena do termické vzdušniny. Honza Vebersík, sedlající neúnavného Ryzáka se snažil pokořit magickou hranici 5-ti hodin. Protože jsme se startem dost otáleli, závěr jeho výkonu v končícím počasí dne byl neobyčejně dramatický, ale nakonec se záměr podařil. Dobou letu 5.02:30 a převýšením 1186m se přiblížil zisku Stříbrného C a proto byl po zásluze hozen do vyhřátého bazénu. Gratulujeme. Zaibrta vzhledem k rodinným povinnostem obtáhl trať rychlé stovky a Michal Nutil se s kopilotem Joskou Šimkem pokusil o VUT, bohužel počasí u OB UTURN záměr zhatilo. Zážitky nemusí být pozitivní, hlavně že jsou silné ;-).

28.6.-JK-

dsc05401.jpg

V sobotu a v neděli 22.-23.6. proběhlo na našem letišti mistrovství republiky radiem řízených větroňů kategorie RC-V2. Soutěžilo 26 modelářů z různých míst naší republiky. V sobotu probíhaly soutěžní lety celý den a odlétalo se 7 kol. V neděli pak ještě další 3 kola, což dobře splnilo podmínky pro platnost soutěže. Zvítězil ing. Jiří Loutocký z Prostějova, druhý byl Libor Koten z Králova Dvora a třetí se umístil Jiří Kadlec z České Třebové. Kromě sobotního ranního deště počasí modelářům přálo. Všem se na našem letišti líbilo a děkují aeroklubu Náchod za půjčení plochy k létání a pěkné zázemí. Snad jeden nedostatek byl, že nebyla posečena celá plocha letiště, takže při severním větru musely být startovací navijáky umístěny na dráze, aby se za nimi vešly startovací prostor, ochranné pásmo a přistávací prostor. Nebylo tedy možné odstartovat s velkými letadly. Většina členů aeroklubu to ale s uznáním pochopila, za což jim moc děkuji. Pepa

Zde ještě pár fotek:

http://koutj.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_CR_RC-V2_Nachod-letiste_Vysokov_22.-23.6.2013